- ianuarie 2, 2023
Cum vede europarlamentarul S&D, Victor Negrescu, subiectele europene actuale
Europarlamentarul Grupului S&D din legislativul european, Victor Negrescu, a comentat pentru Hotnews.ro cele mai importante momente ale agendei europene din anul 2022 și perspectivele privind aderarea României la spațiul Schengen.1. Domnule Negrescu, marea dezamăgire a acestui final de an o reprezintă ratarea aderării României la Spațiul Schengen. Ce soluții de deblocare a situației credeți că există în acest moment, pentru ca cetățenii români să beneficieze de drepturile apartenenței la zona de liberă circulație?
Într-adevăr, în actualul context geostrategic complicat, acțiunile guvernului de dreapta din Austria reprezintă un semnal nedorit, dar și un precedent periculos pentru Uniunea Europeană. Reprezentanții Austriei au votat, de fapt, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu doar împotriva extinderii spațiului Schengen, ci împotriva solidarității și a consolidării construcției europene. Mai ales în condițiile în care țara noastră a acționat în mod deschis și transparent în relația cu toți partenerii europeni, iar gradul de aplicare a prevederilor acquis-ului Schengen este de netăgăduit, fiind confirmat, în repetate rânduri, de experții europeni. Așa cum ați spus, libera circulație – dreptul de a trăi, studia, munci și ieși la pensie oriunde în Uniunea Europeană – este, probabil, cea mai tangibilă realizare a integrării europene. De partea cealaltă, controalele la frontieră împiedică nu doar circulația persoanelor, ci și a bunurilor și serviciilor, iar cel mai mare impact îl suferă transportul transfrontalier de mărfuri.
Există riscul ca Uniunea Europeană să intre într-o criză de credibilitate profundă dacă va tolera veto-ul exercitat de Austria împotriva acestor evaluări pozitive și propuneri venite din partea instituțiilor europene. Iar noi nu avem voie, sub nicio formă, să cedăm! Avem nevoie de o perspectivă clară de aderare, un calendar ferm care să conducă, cât mai curând, la un nou vot în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, poate chiar sub președinția Spaniei la Consiliul Uniunii Europene.