- ianuarie 2, 2023
Japonia fixează cursul dolar-yen la 200 pentru a-și „repara” finanțele
Pe măsură ce 2022 se apropie de 2023, presiunea asupra monedei japoneze yen (simbol) JPY și a sistemului financiar japonez crește din nou, pe fondul crizei globale de lichiditate declanșată de înăsprirea vicioasă a politicii Rezervei Federale americane și randamentelor mai mari ale trezoreriei americane.
Inițial, Banca Japoniei (BoJ) și Ministerul Nipon al Finanțelor abordează situația prin încetinirea și apoi oprirea intervenției valutare, după ce au recunoscut amenințarea existențială la adresa finanțelor țării, după ce au spart mai mult de jumătate din rezervele băncii centrale. Dar, pe măsură ce cursul USD/JPY crește între 160 și 170, iar strigătele publicului de nemulțumire împotriva inflației în creștere ating apogeul, politicienii știu că criza necesită acțiuni noi îndrăznețe. Cu USD/JPY crescând dincolo de 180, guvernul și banca centrală trec la acțiune.
În primul rând, ei declară un prag pentru JPY la 200 în USD/JPY, anunțând că aceasta va fi doar o acțiune temporară de durată necunoscută pentru a permite o resetare a sistemului financiar japonez. Această resetare include ideea ca BoJ să monetizeze în mod explicit toate datoriile sale, ștergându-le din existență. Monetizarea va fi extinsă, pentru a reduce și mai mult povara datoriei publice a Japoniei, dar cu un plan de reducere prestabilit în următoarele 18 luni.
Mișcarea face ca datoria publică să scadă la 100% din PIB la sfârșitul operațiunilor BoJ, mai puțin de jumătate din punctul său de pornire. Dobânda de politică monetară a BoJ este apoi majorată la 1,00 la sută și tot controlul curbei randamentului este ridicat, ceea ce permite dobânzii pe 10 ani să crească la 2,00 la sută. Băncile sunt recapitalizate după cum este necesar pentru a evita insolvența și stimulentele fiscale pentru repatrierea enormelor economii japoneze deținute în străinătate, iar trilioane de yeni se întorc pe plaiurile japoneze, pe măsură ce exporturile japoneze continuă să crească.