• ianuarie 2, 2023

Se introduc prețurile controlate pentru a opri inflația oficială

Se introduc prețurile controlate pentru a opri inflația oficială

Inflația va rămâne o provocare de controlat atâta timp cât globalizarea continuă să meargă de-a dreptul invers și nevoile energetice pe termen lung rămân neabordate. Aproape toate războaiele au adus controlul prețurilor și raționalizarea, aparent la fel de inevitabile ca victimele în război.

Aproape toate războaiele au dus la controlul și raționalizarea prețurilor, aparent la fel de inevitabile precum victimele de război. Lista precedentelor se întinde cel puțin până la împăratul roman Dioclețian, care a încercat să stabilească prețuri maxime pentru toate produsele de bază la sfârșitul secolului al III-lea d.Hr.

De-a lungul ultimului secol și peste, am asistat la controale de prețuri și raționalizări ample în cele două războaie mondiale. Și chiar și fără contextul războiului, controlul prețurilor și chiar al salariilor a fost pus în aplicare în anii de vârf ai etatismului, în timpul prim-ministrului britanic Wilson și chiar al președintelui american Nixon.

De asemenea, în anul 2022 au existat inițiative timpurii și dezordonate de gestionare a inflației. Impozitele pe profiturile excepționale ale companiilor energetice sunt la modă, în timp ce guvernele nu reușesc să utilizeze instrumentul clasic de raționalizare a aprovizionării.

În schimb, acestea subvenționează în mod activ cererea excedentară prin plafonarea prețurilor la încălzire și electricitate pentru consumatori. În Franța, acest lucru înseamnă pur și simplu că utilitățile dau faliment și trebuie naționalizate. Nota de plată este trecută în sarcina guvernului și apoi în monedă prin inflație.

 

Sursa: https://www.afaceri.news/predictia-7-saxo-bank-se-introduc-preturile-controlate-pentru-a-opri-inflatia-oficiala/.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *