• ianuarie 2, 2023

​Iohannis a sesizat CCR pe legea care aduce modificări în administrarea porturilor şi a căilor navigabile

​Iohannis a sesizat CCR pe legea care aduce modificări în administrarea porturilor şi a căilor navigabile

​Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 160/2020 care aduce modificări în administrarea porturilor şi a căilor navigabile. Este vorba de un proiect de lege a fost adoptat de Parlament la finalul sesiunii legislative și care permite completarea consiliilor de administrație din Portul Constanța cu oameni fără experiență.

Președintele atrage atenția că legea adoptată de Parlament încalcă o serie de principii şi dispoziţii constituţionale printre care și jurisprudenţei CCR.

Lega a fost dezbătută în urma unei solicitări de reexaminare la cererea președinteleui Klaus Iohannis. Parlamentul a modificat condiţiile privind selecţia membrilor organelor de conducere iar seful statului atrage atenția că legisltivul a adoptat „o lege cu un conţinut diferit faţă de forma iniţială şi, pe cale de consecinţă, o nouă soluţie legislativă neavută în vedere de cererea de reexaminare”.

„ Având în vedere scopul cererii de reexaminare, respectiv îmbunătăţirea actului normativ, nu se poate admite ca reexaminarea să aibă drept consecinţă adoptarea unei legi cu contradicţii sau necorelări între texte, astfel că, în virtutea regulilor de tehnică legislativă, necesitatea coerenţei reglementării impune completarea unor texte din lege care nu au făcut în mod expres obiectul cererii de reexaminare”, scrie președintele .

Acesta semnalează că „în cuprinsul dispoziţiilor supuse reexaminării se foloseşte o terminologie neclară în privinţa domeniilor de studii şi, având în vedere importanţa, rolul şi atribuţiile membrilor organelor de conducere ale administraţiilor portuare, a susţinut necesitatea menţionării exprese a nivelului de studii solicitat în cadrul condiţiilor de selecţie”.

 

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25994756-iohannis-sesizat-ccr-legea-care-aduce-modificari-administrarea-porturilor-cailor-navigabile-contesta-presedintele.htm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *