• ianuarie 2, 2023

Kelemen Hunor, despre rezultatele recensământului: Se vede un declin demografic semnificativ

Kelemen Hunor, despre rezultatele recensământului: Se vede un declin demografic semnificativ

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că populaţia maghiară din România depăşeşte net cifra de un milion, în condiţiile în care aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea la recensământul din România, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, deci nu se poate vorbi de o scădere de 250.000 de persoane, relatează agenția ungară MTI, citând portalul de ştiri Maszol.ro.

Politicianul a dat o declaraţie vineri portalului de ştiri transilvănean Maszol.ro despre rezultatele recensământului din România, ale cărui date preliminare au fost publicate de Institutul Naţional de Statistică, scrie News.ro. Conform rezultatelor, 1.002.200 de persoane s-au declarat maghiari, ceea ce înseamnă că minoritatea maghiară reprezintă 6% din populaţia care a răspuns la această întrebare. La ultimul recensământ din 2011, 1.227.623 de persoane s-au declarat maghiari.

Primele rezultate de la Recensământ 2022: Populația României a scăzut la 19.053.815 locuitori

Potrivit preşedintelui UDMR, în general se vede un declin demografic semnificativ, care îi afectează în proporţii aproximativ egale pe maghiari şi pe români, iar acest declin demografic, în opinia sa, durează de 32 de ani. El consideră că datele preliminare oferă o imagine realistă a situaţiei maghiarilor din România.

„Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250.000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25995823-kelemen-hunor-despre-rezultatele-recensamantului-vede-declin-demografic-semnificativ-care-afecteaza-proportii-aproximativ-egale-maghiarii-romanii.htm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *