• ianuarie 2, 2023

Preşedinta Maia Sandu speră ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2030

Preşedinta Maia Sandu speră ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în 2030

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-europeană şi anticorupţie, şi-a exprimat joi speranţa ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană înainte de 2030, informează Reuters.

„Dorinţele mele sunt foarte ambiţioase”, a spus Sandu în declaraţii transmise pe postul public de televiziune Moldova-1.”Cred că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până la sfârşitul acestui deceniu”.

UE a acceptat candidatura la aderare a Republicii Moldova în luna iunie, când a acorda acelaşi statut şi Ucrainei. Decizia a fost un triumf diplomatic pentru Maia Sandu, care conduce una din cele mai sărace ţări din Europa, care se confruntă cu numeroase probleme economice, notează Reuters.

Intrarea în UE implică un proces lung şi complex de aliniere a legislaţiei la cea europeană, dar Dumitru Alaiba, noul ministru al Economiei, a declarat luna aceasta pentru Reuters că elaborează un plan de reforme pe termen lung şi va reduce birocraţia pentru a pune bazele unei economii favorabile afacerilor şi pentru a accelera aderarea la UE. El a spus că priorităţile sale vor include dereglementarea economiei şi revizuirea unui sistem fiscal greoi care a descurajat investitorii, a permis extinderea corupţiei şi a redus veniturile.

 

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25994095-presedinta-maia-sandu-spera-republica-moldova-adere-uniunea-europeana-pana-2030.htm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *