• ianuarie 2, 2023

Proiectul de lege privind reținerea la sursă a impozitului pe câștigurile bursiere a trecut de Senat

Proiectul de lege privind reținerea la sursă a impozitului pe câștigurile bursiere a trecut de Senat

Senatul a adoptat miercuri propunerea legislativă pentru simplificarea impozitării investitorilor individuali din piaţa de capital, care prevede impozitarea diferenţiată a profiturilor în funcţie de perioada de deţinere şi reţinerea la sursă a impozitului generat de câştigul de capital.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), remis Agerpres, dintre cei 120 de senatori prezenţi, au fost înregistrate 118 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă. Propunerea legislativă va merge în Camera Deputaţilor, for decizional, pentru adoptare.

„Salutăm decizia Senatului României de a adopta cu o majoritate covârşitoare acest proiect legislativ care vine în sprijinul pieţei de capital şi al investitorilor. Votul de astăzi este o confirmare a utilităţii acestui demers şi relevanţei sale pentru toţi jucătorii din piaţă. Credem cu tărie că prin adoptarea finală şi aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative vom reuşi să încurajăm populaţia să fie mult mai prezentă în piaţa de capital, astfel facilitând accesul companiilor româneşti la finanţare. Această lege aduce avantaje tuturor şi, în final, economiei din România. Aşteptăm cu interes dezbaterile din Camera Deputaţilor şi susţinem în continuare această propunere legislativă”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Proiectul de lege prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate.

Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului va reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/finante/proiectul-de-lege-privind-retinerea-la-sursa-a-impozitului-pe-castigurile-bursiere-a-trecut-de-senat-1824317.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *