• ianuarie 2, 2023

Steagul pe care românii și maghiarii din Covasna s-au certat, peste zece ani, a fost declarat legal de instanță

Steagul pe care românii și maghiarii din Covasna s-au certat, peste zece ani, a fost declarat legal de instanță

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean (CJ) Covasna în procesul intentat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care a solicitat anularea steagului judeţului, aprobat în septembrie anul trecut prin Hotărâre de Guvern.

La finalul lui 2021, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a depus la Curtea de Apel Braşov cererea de chemare în judecată a Guvernului României şi a Judeţului Covasna, prin care solicita anularea HG-ului și a avut câștig de cauză. Pe 19 decembrie a pierdut însă, în recurs, la Curtea Supremă.

Este vorba de același steag pe care în urmă cu aproape zece ani Curtea de Apel Brașov l-a desființat. El fusese stabilit printr-o hotărâre a consilierilor județeni în 2008 și avea aplicată stema care fusese aprobată prin HG în 2007.

Steagul este format dintr-o pânză dreptunghiulară albastră, tăiată de un brâu galben, purtând în mijloc stema județului Covasna.

Potrivit descrierii din HG, stema reprezintă vechea stemă adoptată de autoritățile române în anul 1928. Brațul armat și sabia amintesc de vitejia locuitorilor în luptele de apărare. Inima semnifică bunătatea sufletească a localnicilor. Soarele și semiluna sunt simboluri specifice zonei, iar cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul. Smalțurile stemei reprezintă toate comunitățile etnice din județ, prin cele trei culori tradiționale. Cromatica steagului derivă din smalțurile stemei. Astfel, cele două fascii laterale au culoarea câmpului stemei, albastră, iar brâul, care poartă stema, a primit smalțul soarelui din stemă — aur — arătând că soarele strălucește pentru toți (Sol omnibus lucet, după Petronius), se arată în HG.

 

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25979536-steagul-care-romanii-maghiarii-din-covasna-certat-peste-zece-ani-fost-declarat-legal-instanta.htm.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *