• ianuarie 2, 2023

Un fost general NATO prezice un armistițiu între Rusia și Ucraina, în următoarele șase luni. Pe cine vede ca mediator la negocieri

Un fost general NATO prezice un armistițiu între Rusia și Ucraina, în următoarele șase luni. Pe cine vede ca mediator la negocieri

Hans-Lothar Domröse, fost general al armatei germane şi al NATO, crede că anul 2023 va aduce un armistițiu în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, iar acesta va avea loc în prima jumătate a anului 2023, informează Agerpres care citează DPA. El a mai spus că vor avea loc lungi negocieri și îl vede ca mediator, printre alții, pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri”, a declarat Hans-Lothar Domröse pentru grupul media Funke. Cea mai probabilă perioadă pentru apariţia unui astfel de impas este între lunile februarie şi mai, a spus el.

„Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistiţiu”, a spus Domrose, care a deţinut poziţii de rang înalt în cadrul forţelor internaţionale din Afganistan şi mai târziu în structurile de comandă ale NATO în Europa.

El a subliniat însă că un armistiţiu nu înseamnă pace. „Armistiţiu înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp şi este nevoie de un mediator”, a afirmat fostul general, nominalizându-i printre posibilii candidaţi la conducerea negocierilor pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan sau pe premierul indian Narendra Modi.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut este o soluţie negociată care este acceptabilă pentru ambele părţi, „deşi lui (Vladimir) Putin i-ar plăcea să aibă toată Ucraina, iar lui (Volodimir) Zelenski i-ar plăcea să elibereze toată Ucraina din nou”.

Ca o posibilă soluţie, Domrose a spus că preşedintele ucrainean ar putea renunţa la a cere reintegrarea imediată a unor teritorii ca Crimeea în Ucraina şi să fie de acord cu o perioadă de tranziţie pentru acest lucru.

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/un-fost-general-nato-prezice-un-armistitiu-intre-rusia-si-ucraina-in-urmatoarele-sase-luni-pe-cine-vede-ca-mediator-la-negocieri-2202409.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *